Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Focus op actuele cijfers.

Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Gaat u een woning kopen of verbouwen? En krijgt u hiervoor in 2019 een schenking van bijvoorbeeld uw ouders? Dan betaalt u over een bedrag van maximaal € 102.010 geen schenkbelasting.

Dit zijn de voorwaarden in 2019:

U gebruikt het geld voor aankoop of verbouwing van uw eigen woning. Of voor de aflossing van uw hypotheek of restschuld. Óf u koopt er erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten mee af.
U of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
U gebruikt het geld uiterlijk in 2021.
U kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald, en dat u de schenking heeft gebruikt voor uw eigen woning.
U heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie, of een belastingvrije schenking die u vrij mocht besteden.  
Hebt u de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

U mag de schenking ook in 2 of 3 jaar belastingvrij ontvangen

Dus bijvoorbeeld € 30.000 in 2019, 2020 én in 2021. Zolang u of uw partner jonger is dan 40 jaar én u aan de rest van de voorwaarden voldoet.

Vraag de vrijstelling wel ieder jaar aan in de aangifte schenkbelasting. De belastingvrije schenking komt in plaats van alle andere vrijstellingen. Dat betekent dat u in hetzelfde jaar niet ook nog € 5.428 belastingvrij mag ontvangen van uw ouders, of € 2.173 als u de schenking van iemand anders kreeg.

Krijgt u de schenking van uw ouders? Dan mag u van de € 102.010 een bedrag van maximaal € 26.040 besteden aan iets anders dan de woning.

Krijgt u de schenking in 2 of 3 jaar? Dan mag u alleen in het 1e jaar € 26.040 vrij besteden. In het 2e en 3e jaar mag u € 5.428 belastingvrij ontvangen van uw ouders, of € 2.173 als u de schenking van iemand anders kreeg. Die bedragen mag u ook vrij besteden.
Sommige schenkingen moet u bij elkaar optellen. Namelijk als u de schenkingen krijgt van dezelfde persoon. Krijgt u een schenking van mensen die partners zijn van elkaar? Dan ziet de Belastingdienst hen ook als 1 persoon.

Hoe maakt u gebruik van de schenkingsvrijstelling?

Die vraagt u aan in de aangifte schenkbelasting 2019. Want u moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *